Cypern 23.2.2011

Slutet på vår resa närmar sej med stormsteg, bara 3 dagar kvar. Min pollenallergi har slagit ut med hela sin kraft. Jag snörvlar, är hes och det känns tjockt i halsen. Det har blåst ganska mycket så det är väl en hel del pollen och damm som är i rörelse. Idag är här soligt och riktigt ordentligt varmt. Vi turister går i shorts och t-tröja, medan cyprioterna själva fortfarande går omkring med tjocka vinterkläder. För ortsborna är det här bara början på våren och för oss nästan som högsommar.

Vi var i Nicosia i fredags. En delad stad, där halva staden hör till det självständiga Cypern och andra halvan är occuperad av Turkiet. Vi promenerade över gränsen. Skillnaden var otrolig. Det går inte ens att förklara, som att stiga ut från vilken västerländsk gammal stad som helst, in i förfall och ruiner. Vi köpte en karta över Nicosia och den symboliserade bra skillnaderna. Där den Turkiska sidan av staden började var det bara vitt, inga gatunamn, ingenting.
En ganska dålig bild tagen genom förnstret på 11 våningen i Debenhams varuhus. I bakgrunden ser man flaggan för den occuperade delen av Cypern målad på berget.
Också här i Limassol finns det också flera sidor. Hela staden är byggd för turister på 1970-talet. Det vimlar av turister, mest engelska sådanna verkar det som. Allt är anpassat för engelsmännen, hotellrummen med badkar som man varken ryms att bada i eller att duscha i. Menyerna på hotellet och på alla restauranger i stan. Här serveras chips, hos oss kallat franskisar, till alla rätter. En gång har vi ätit hotellets stående bord och vad fanns inte där om inte engelsmän som klagade över att franskisarna var slut. I hotell korridoren hör man engelsmän som klagar på städningen och allt annat.

Nu byggs det mycket nytt och stan breder ut sej, mest västerut verkar det som. Igår åkte vi med stadsbussen så långt västerut som man kan komma till ett nytt stort köpcentrum My Mall. Mest åkte vi dit för ungarnas skull, det har regnat här nästan alla nätter ända sen i början av förra veckan och alla fina lekparker är våta och smutsiga. I My Mall finns en fin stor lekpark inomhus där dom fick rasa av sej riktigt ordentligt. My Mall är nog byggd för turister det också, och runt omkring byggs det jättemycket.


Kommentarer
Postat av: Nonna

Ja britter med pommes o öl de finns överallt, de äter pommes frites till allt t.o.m till lasagne!

Vi såg bara Nicosia på håll från en turistbåt det är ju helt sorgligt att denna konflikt inte går att lösa en hel stad står och förfaller. Avundas er värmen och solens strålar - vi har haft kallt -20-32 grader i flera veckor nu men det verkar bli varmare till helgen OM det nu stämmer!

Njut av de dagar som är kvar!

Kram Nonna

2011-02-23 @ 18:07:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0