Växthusodling

Några bilder från mitt lilla växthus.Det växer så det knakar.

Nu ska jag lägga in en sats frilandsgurkor till och imorgon reser jag till syster på Åland.


Sommarprojekt

Nu kan jag visa ett av mina färdiga projek.

Så här såg tvättbaljan från 1940-talet ut i höstas.Och så här ser den ut nu.

Mina krukväxter som har stått ute hela sommaren har nu flyttat in. Och en del av dem får nu stå i den nya blombaljan.

Effektiv tisdag

Eftersom man inte kan få flera timmar i dygnet och inte heller flera dagar i en vecka gäller det väl att ta tag i alla måsten och göra dem så att man sen får göra det som är roligt.

Så nu är akvariet storstädat, hittade två små guppy yngel som bonus för det hårda jobbet.

Jag har nu sluppit den fula gula hinken som stått på min arbetsbänk i ett år och fungerat som komposthink. En riktig komposthink med lock är införskaffat och monterat inne i skåpet under diskbänken.

Jag har lagt in ett ämbar gurkor till, dom har väntat på det i växthuset redan i flera dar. Men nåt slut på gurk tillväxten syns ännu inte och imorgon måste jag ta itu med tomaterna.

Sen fick jag ta itu med lillungens födelsedagspresent som hon borde ha fått i april och som egentligen var mitt vinterprojekt, men som bara inte har blivit färdigt.Jag har stickat (i vintras) en yllefilt av alla små garn nystan (Novitas Sju Bröder) som har samlats i många år. Nu har jag virkat ihop längderna och fäst trådarna, så nu kan jag överräcka födelsedagspresenten bara ganska jämt 4 månader för sent. Filten är i storleken 150 x200 cm, så om de vilda färgkombinationerna är för vilda kan man stoppa in den i ett påslakan.

Om vädret vill så kan jag kanske presentera ett annat färdigställt projekt imorgon.


Flera timmar i dygnet, tack!

Kan man få flera timmar i dygnet? Ens några få. Eller kanske en dag i veckan till? Som man kan använda till att göra det som är roligt. Helst en sån dag som man kan ha lite i smyg, utan mobiltelefon som ringer eller andra störande element.


Loppisdag

Jag har handlat för 10,35 euro idag, om man fyndar på loppis så behöver det inte bli så dyrt.

Mitt första fynd...... en köttkvarn för 4,50 euro. Det här är en grej som jag har saknat många gånger, har för mej att jag nog har haft en till låns när ungarna var små. Nu ska det bli till och laga fiskbullar, mald lever och annat gott.

Följande fynd är en samling olika kaffekoppar som ska hänga på krokar jag har i köket. Där har hittills hängt dom här muggarna.Nu i efterhand kan man fundera vad jag egentligen tänkte på när jag köpte dom för 8 år sen när vi flyttade in i vårt hus. Men det var väl så att när vi skulle flytta upptäckte jag att jag hade ett hiskeligt hopkok av diverse porslin. Och när huset var nytt och fint skulle ju också innehållet i skåpen passa ihop.

(Den svarta katten man ser i bakgrunden är en av dom många jag hade dille på att brodera på allt för några år sedan. Just den där svarta katten sitter på en gardin jag har sytt av ett gammalt lakan, ett loppisfynd det också.)  

Nu är jag tillbaka i hopkoket.Tadaa, min nya muggsamling som egentligen är en samling koppar. Hos mej ska dom iaf användas som muggar. Jag har surfat och läst en massa inredningsbloggar den sista tiden. Vitt, vitt, vitt ska det vara och kanske lite blått. Mitt kök har alltid varit vitt och blått så jag har väl varit ganska modärn, utan att veta om det. Vitt och blått hade jag för mej att det skulle bli nu också, hade tittat lite på några koppar på återvinningen som jag hoppades på att skulle finnas kvar. Omaka koppar skulle det nog bli det hade jag klart för mej när vi åkte iväg. Kopparna jag tittade på förra gången fanns kvar, men dom var riktigt ordentligt fula kom jag på nu när jag såg dem igen. Så jag började rota och plocka, och så blev det den förhatliga fisfärgen (som vi kallar det) beige. Det enda blåa är några blommor på en kopp som egentligen inte passar ihop med dom andra men som jag bara måste ha. När jag stod i kassan och betalade såg jag att det var Kermansavis kopp med texten Äiti (mamma) på. En ganska dyr kopp att köpa som ny. 10 cent per kopp betalade jag. Vi är ganska många mammor som huserar här i huset ibland så vi får väl slåss om den koppen. Min dotter Jenny, en av mammorna, har reserverat den största baljan, den längst till vänster på bilden, som sin kaffemugg. Så då blir det väl jag och min mor som får slåss om mammamuggen. 

Burken det står gafflar i skall det få stå bestick i framme på bordet, hur många gånger hoppar man inte upp från matbordet för att söka ännu en gaffel eller ännu en någonting annat som man glömt när man har hafsdukat till vardags. Gafflarna som står i burken på bilden skall flytta ut i trädgårdslandet för att hålla i dom små lappar eller fråpåsar som jag markerar vad och var jag har sått med.

En glaskupa eller glasburk beroende på hur man vill se den köpte jag också för 10 cent. Har ingen aning om vad jag skall använda den till, men den är bara så fin så nog hittar den sin plats någonstans. Om inte till något annat så kan jag ju alltid torka dammet av den ibland. 

Så blev det några runda spetsdukar som jag ska ha till lite julpyssel kanske. Och en fin hemgjord gul tygväska som jag skall använda som handväska så länge som det ännu är lite sommar kvar.

 

Det enda inköp som inte är ett loppisfynd är en ny svärdbärarhane till akvariet. Mina många svärdbärarhonor är mästare på att förbruka slut på sina män. Jag tror det är Ludde nummer 4 som jag nu införskaffade till dem. Tidigare föddes det nästan bara hanar hos oss och jag hade problem med att bli av med dem för dom trivdes inte tillsammans. Men nu föds det bara honor och dom har blivit ganska många, troligen runt 30 stycken i lite olika storlekar. Det är väl mängden av dem som sliter ut hanarna så fort. Stackars Ludde nr 4, han vet ännu inte vad som väntar honom.


Funderingar

Idag är det en sån där riktig regn och rusk dag när man tittar ut genom fönstret, men går man ut så känner man att sommarn fortfarande hänger kvar. Det är varmt.

Jag har roat mej med att plocka vinbär och koka saft och mera svartvinbärsgelé. Den första satsen blev riktigt bra, men sen blev det bara en massa rådd. Fick allt att koka över spisen så mitt kök har fortfarande röda prickar här och där för att inte tala om spisen. När jag sedan fick det värsta bortstädat och fortsatte mitt kok så lyckades jag tappa äggklockan i kastrullen vilket resulterade i mera klott och en äggklocka som lever sitt eget liv. Äggklockan skall pensioneras för så fort man lägger in batteriet så börjar den räkna och ringa för sej själv.

Jag hade besök av en sköldpaddsägare för några veckor sedan som fick mej att fundera på hur jag kan förmedla vidare min kunskap om sköldpaddor på ett enkelt sätt. Så nu skall jag väcka liv i bloggen Sköldpaddsliv som ännu fanns för några år sedan men som sen har försvunnit ut i cyberrymden och går inte att hitta mera. Jag kommer att separera allt som jag skriver om sköldisar till en egen blogg och försöka få till någon vettig översättning till finska. Att skriva på båda språken tar för mycket tid och energi så det får väl bli Google translate. Det skulle vara enkelt att hänvisa nyblivna sköldpaddsägare till bloggen.

Vår Kajsa kanin nedkom med 5 stycken ungar i lördags, men alla 5 var döda. Kajsa mår som vanligt och hennes främsta mål är att få så mycket mat som möjligt, alltid när man närmar sej buren står hon vid dörren och väntar på mera mat. När hon har återhämtat sej några dagar till skall hon få flytta tillbaka till Kasper, som nu är kastrerad. Och så ska dom igen få leva sitt vanliga kaninliv i sin stora bur. Lek och bus och mat. Vi skall också foga ihop den stora sommarburen med deras isolerade vinterbostad så att dom i nästa vinter själv kan välja mellan att vara ute i snön eller inne i värmen.

Imorgon börjar skolan för lillungen min, sista året på hennes yrkesutbildning. Också mitt stora barnbarn börjar sin skolkarriär imorgon. Nog är det lite spännande att börja på ettan!

Klott och rådd och lycka

Det känns lite som höst i luften, usch. Sommarn får inte vara slut ännu.

När hösten kommer ska man ju lägga igång med att sylta, safta och göra inläggningar. Eftersom det finns sylt och saft i överflöd i allas källare och kylskåp så har jag idag försökt mej på något annat. Jag har gjort svartvinbärsgelé. Det blev en del klott och rådd. Jag har stänk av svartvinbärssaft överallt, på mina kläder och runt hela köket. Det berodde mest på att jag inte hade planerat någon plats att hänga upp silduken på. Så jag sprang omkring med silduken innehållande vinbärskoket med en bunke under, och försökte hitta något att hänga upp den i. Samtidigt rang telefonen också, så det blev lite extra bökigt. Men till sist hittade jag en krok som jag trädde genom hörnen på silduken.Nu är gelén kokad och hälld på burk.Det återstår att se om det blir någon gelé eller om det blir översötad svartvinbärssaft på burk istället. Det ville sej inte riktigt utan jag fick hälla i lite extra pektin, allt som jag hade hemma rättare sagt. Återkommer med information om resultatet när den sk gelén han kallnat.

Jag fick ett lass med gurkor och tomater av mamma idag, så det blev att rådda lite mera. Resultatet blev en stor hink med skivad inlagd gurka som lillungen skall avhämta.  Och vad gör man av tomater i mängder? Jo, man försöker torka dem saltade med grovt salt på plåtar i ugnen efter att ha skalat dem.Ifall försöket lyckas skall jag lägga in dem i olivolja tillsammans med torkad basilika och vitlöksklyftor.

Måste medge att diskmaskinen inte riktigt förmådde att svälja den mängd med disk jag har åstadkommit idag.

Och så några Amira bilder som nu har flyttat från dotterns kamera in i min dator.

Och så ett på Pixel som också fastnade på bild igår när vi väntade med kameran i högsta hugg på att Amira skulle kliva ur äggskalet.Herrn ser lite hafsig och oborstad ut. Han är nu klippt i min egen tolkning av terrierklippning. Rakad svans, öron, tassar och ansikte förutom att han igen har mustasch. Jämnkort på kroppen och lite mera (oborstad) ull runt benen. Inga tovor än så länge. Hoppas vi har kommit över den värsta tovperioden så han kan få ha lite längre päls i vinter.

Och så till lyckan. Vi, Pixel och jag, ska få tillbringa en vecka till i syster Carinas bastukammare på Åland. Den 20 augusti åker vi. Den här gången är det mellandottern med sambo och hund som tar oss med på sin lilla semestertripp. Tidigare, innan jag hade Pixel, vågade jag åka iväg ensam. Först med färdtjänst till tågstation, sen tåg till Åbo och över med färjan till Mariehamn där någon var emot mej med bil. Det skulle säkert gå bra att åka så med Pixel också, men jag har hållit mej till att åka snålskjuts när någon annan åker över.


AmiraEn enda liten fnuttig bild på lilla fröken fanns det i min kamera. Det finns flera i dotterns kamera men den åkte iväg hem med henne. Men iaf får jag väl lov att presentera Miiras första unge Amira 17 gram. En liten söt och försiktig fröken. Hon går ännu kvar i kläckaren, men imorgon får hon flytta in med sina halvsyskon i stora lådan.

Liten bebbe

Miiras första levande bebis är på gång. Kollade en extra gång i kläckaren när jag släckte värme och ljus hos dom andra små. Och där var det, ett litet, litet hål i skalet. Det är 61 dagar idag sen Miira lade sina två ägg, av vilka hon lyckades trampa sönder det ena. Imorgon kommer det bebibilder.

Idag har jag slipat och grundmålat mitt sommarprojekt. En liten byrå som jag köpte på loppis redan i fjol höstas för en liten peng. Jag har inte alls haft någon inspiration att ta tag i mitt projekt, det har varit en massa annat som har tagit min tid. Men nu har jag surfat runt bland en del inredningsbloggar och så kom inspriarationen.

Imorgon ska vi iväg på en loppis runda. Vem vet kanske nästa års sommarprojekt hittas.

Törvlig dag

Ibland har jag såna där dagar då inget riktigt blir som jag hade tänkt mej, om jag över huvudtaget tänker dom dagarna. Och gårdagen var minsan en sån dag. det mesta blev lite fel.

Den värsta tokigheten igår var att jag råkade glömma vattnet och rinna från trädgårdsslangen hela dagen och på kvällen var vår brunn tom och vattenpumpen arbetade på i den tomma brunnen.

Det var mitt pumppaland som skrek efter vatten och jag tyckte jag skulle vara effektiv och lade bara vattenslangen mitt bland pumpporna och vattnet på. Jag lämnar alltid pannrumsdörren öppen när jag har vattenkranen öppen, för att påminna mej själv om att jag skall stänga kranen också. Men igår hade vinden stängt dörren coh vattnet rann hela dagen. Men jag kan tala om att pumpporna var tacksamma och glada.Igår kom också hundmatsbilen och nu är frysen igen fylld med 10 kg grisryggrad, 5 kg hönsvingar, 10 kg mald nöt-gris benmassa och lite andra godsaker. Det är festdag för hundarna när dom frysta blocken med mat delas i portionsbitar med en yxa. Det flyger omkring små bitar av godsakerna som hundarna slukar. Pixel var inte med om delningen igår, men han fick en smarrig ryggradsbit när jag kom hem med hans del av inköpen.Vi gör alltid en stor beställning tillsammans med döttrarna och får på det sätten mängdrabatt. Dom andra hundägarna som sökte sin hundmat från samma distributionsbil tittade förskräckt på när vi lassade in nästan 100 kg mat i bilen. Och bara en hund hade vi med oss, fastän maten nog sen delas på 4 hundar och en katt. 

Lite reklam måste jag också göra. Firman vi tar maten ifrån heter Vauhti-Raksu. Stort sortiment, billigar priser och jättebra betjäning. Betällnigen gör man på nätet och får en bekräftelse och räkningen via e-post och så är det bara att hämta ut sin beställnig när bilen kommer till vår lilla by varannan vecka.

Ännu en bild.Det här kärleksparet hittade jag i min blomrabatt igår.

Ha en bra och solig dag!

Momis bärpaj

100 g margarin
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahammjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
5 dl bär

Ovanpå:

1 brk gräddfil
1,5 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker

200 grader 20-30 minuter

Kort från brevbäraren

Både jag och grannen som har sin postlåda på samma ställe som jag uppvaktades igår med viktig post.

Jag blev bara uppmanad att ansa syrenhäcken mot vilken postlådorna står. Helt förståeligt för häcken breder ut sej och väller över postlådorna den här tiden på året. Gubben ansade häcken igårkväll, så vi får kanske post idag också.Men stackars grannen han ska flytta han.Eller hur tolkar man uppmaningen: Var vänlig flytta till andra sidan lådan Tack. Undrar hur dom har tänkt, ska han flytta hela huset eller ska han flytta in hos mej. Jag bor nämnligen på andra sidan lådan.

Fotbad

Jag har stora problem med mina fötter just nu. Mest med djupa blödande sprickor på hälarna. Så igår tyckte min assistent att jag bhövde få ett ordentligt fotbad. Och det blev riktigt roligt och skönt. Resultatet av badet blev något renare och mjukare fötter men också en ganska spännande dekokt av vattnet. Vi kallar det fotbuljong. Om någon behöver receptet så görs buljongen ungefär så här:

Först tager man en stor ogräsmatta och en gräsklippare som inte samlar upp gräsklippet. Gräsmattan klipps sedan barfota medan den ännu är lite fuktig av daggen som fallit under natten. Därtill behöver man ungefär en halv centimeter med smått grus som täcker den största delen av golvet och också sängen inomhus (tjockast behöver lagret vara just innanför dörren för att sedan bli tunnare ju längre in i lägenheten man kommer) och ett par trädgårdstofflor som är fodrade innanför med sand och muld efter en potatislandsrensning. En hund, helst typ större med förkärlek för bollar, behövs också. Och en gummiboll förstås.

Sn fyller man ett tvättfat med ljummet vatten och fotsalt med äppeldoft, sätter sej ute i en trädgårdsstol, doppar fötterna i fotbadet och börjar med att skura av det mesta av grönt gräs, sand och muld, som täcker fötterna, med en nagelborste.

Sen gäller det att sitta med fötterna i blöt, medan någon försöker skura av resten av smutset med hjälp av fotsalt samtidigt som man kastar gummibollen till hunden som returnerar bollen rakt ner i fotbadet ungefär 2 gånger i minuten, lite beroende av hur långt man klarar av att kasta bollen. Bollen kommer då att vara täckt av hundsaliv, grönt nyklippt gräs, sand och smuts och ger sitt egna pikanta tillägg till fotbuljongen.

När buljongen ser passligt smutsbrun, full med gräsrester och har små fettpärlor på ytan av både dregel och fotsalt, är dekokten färdig. Då kan man lyfta ur fötterna, sluta kasta boll till hunden och hälla buljongen över någon perenn som ser utorkad ut och verkar vara i behov av lite extra näring.

OBS! Det finns ingen garanti att perennen överlever behandlingen, så man kan också hälla vattnet i vasken. Men kom ihåg att dekokten klassifieras som problemavfall.

Ha en bra dag och ta ett fotbad!

Stålmannen har landat...

... eller rättare sagt kvinnan som ibland tror sej vara stålkvinnan har landat i sängen med en rygg och en hjärna som borde vara inpackad i den mjukaste bomull. Det gör ont!

Ibland tror dennna kvinna att hon kan klara av att både rensa potatislandet, flytta en enorm klematis och vara social med främmande människor på en och samma dag. 

Resultatet: Det kan hon inte. Kroppen skriker efter smärtlindring och vila. Och hjärnan som går på högvarv borde stängas in i ett mörkt rum utan någon sort av stimulans. Eller så kan man ju alltid krypa in i soffhörnet och titta på filmen Mamma Mia för femtioelfte gången. Det hjälper för både trött hjärna och trött kropp.

Så nu ska jag ta mitt pick och pack eller mina pylt och pasnilikor som det egentligen heter hos oss och förflytta mej till soffhörnet.
 

RSS 2.0