Sommarväder

Vi har haft ett härligt påskväder och värmen finns ännu kvar. Jag har skaffat mej årets första solbränna, det brukar bli flera. Jag är dålig på att skydda min hud samtidigt som solens strålar gör underverk med min scleroderma. Att smörja in sej med solkräm skyddar ju mot UVB-strålning men det är just den strålningen som gör underverk.

Akvarieflytten är nu gjord, alla fiskarna har flyttat in i sitt nya stora hem och verkar lyckliga. Lyckliga är också dom svarta algerna som jag försökte utrota genom att koka mina stubbar och stenar. Algerna är motståndskraftiga mot både kyla och kokning. Efter att stubbarna har varit på vinden hela vintern och sedan kokats frodas algerna glatt fortfarande.

Ett dvärgguramipar har också flyttat in i akvariet. Försäljaren i djurbutiken lovade att han skulle välja ut ett förälskat par till mej, men det verkar som om han inte har lyckats så vidare bra. Hanen verkar inte ha något intresse alls för sin dam, det är bara mat som gäller för honom. Men jag vet ju inte vad som händer när jag inte är på plats.

Jag har genomlyst sköldisäggen idag och jag såg flera små aktiva sköldisembryon. Ett nytt ägg ligger också i kläckaren. Miira lade två ägg till på tisdagen, men det ena hade hon trampat sönder när hon täckte över dem med jord. Sköldisarna är nu ute på dagarna men jag bär in dem till natten. Temperaturen sjunker envist under nollsträcket på nätterna.

I växthuset och i bykstugan frodas min plantor. Frilandsgurk-, zuccini- och melonplantorna har flyttat ut i växthuset i krukor. Inne i bykstugan står ännu tomatplantorna och en massa blomplantor. Jag får nog trolla till mej ett större växthus så att alla plantor får plats.

Rotkok och trädfällning

Vilken rubrik det blev, men den berättar precis om vad som har hänt här de senaste två dagarna. Igår var det rotkok.Annars brukar det vara memma just före påsk här i Finland, men hos oss har det nu kokats rötter som skall ner i nya akvariet. Jag kaokade dem för att förhoppningsvis bli av med en otroligt seg art av svarta alger som slagit rot på rötterna. Nu ligger rötterna i akvariet och dom har också fått sällskap där av några malar och en del växter.

Idag har det hänt stora saker på vår gård. Svärsonen och några andra har varit här och fällt en del träd.Några stora sälgar och en del mindre alar som stått och skuggat på framsidan av huset åkte ner med buller och bång. En liten stund stängde vi av landsvägen, men det tog inte länge så var sälgen styckad och upplyft på en traktorvagn. Lite köbildning hann det iaf bli på vår lilla byväg.Sen var det en enorm asp som skulle fällas. Inte heller det ställde till några större problem fastän den stod jättenära huset och jag var rädd att den skulle falla åt fel håll.Proffsig skogshuggare i action.Nu ligger apen och tar upp stora delar av vår bakgård. Den raka delen av stammen skall forslas iväg till en såg och sågas upp till tjocka plankor som skall bli ett stort bord och bänkar. Resten kommer att bli ved. Jag känner på mej att det nog kommer att ta tid förrän stammen är tillräckligt torr för att kunna sågas. Så det blir nog inte den här sommarens projekt.

Djuriskt leverne

Födelsedagskalaset är slutfört och nu är det igen djuren som gäller. Följande kull ägg verkar vara på väg. Steppi är ute på promenad runt köksbordet. När äggen börjar vara färdiga får hon nästan panik av att vara instängd i sitt terrarie och behöver få komma ut och röra på sej. Det verkar som om hon får äggen att röra sej neråt i äggledaren när hon travar runt i huset. När sen promenaden är avklarad, efter ett par dagars oändligt traskande, vill hon tillbaka i lådan för att gräva och lägga sina ägg.

I sköldisrummet står nu också ett 360 liter stort akvarium och väntar på nya innevånare. Igår fylldes akvariet med 50 kg bottensand och en massa vatten. Sandstormen har lagt sej nu på morgonen och jag borde få igång ett filter och en värmestav men det vill sej inte riktigt. Dygnet har inte riktigt tillräckligt med timmar nu känns det som. När jag fått igång lite duktiga bakterier i akvariumet skall mina växter och fiskar från det andra akvariet flytta in. Jag har valt att placera det nya akvariet i sköldisrummet för att få ett passligare microklimat till sköldpaddorna. Vår inomhusluft är allt för torr och från ett stort akvarie avdunstar det stora mängder vatten. En massa grönväxter har också fått flytta in i sköldisrummet. Snart är det till all tur tid för sköldpaddorna att flytta ut i utehagarna, till en början bara under varma dagar. Men så fort natt temperaturen stiger lite till får dom bo ute dygnet runt. Lite service behövs för att utehagarna skall bli beboeliga igen. Den enorma snömängden vi haft i vinter har gjort en del illa.

Pixel njuter av det varma vädret. Han vägrar att vara inne på dagarna. Han ligger på gräsmattan i solen och njuter hela dagarna. På lydnadskursen har vi avancerat till att träna inkallning. Ingen höjdare enligt Pixel att träna inkallning i handparken där det finns massor av intressanta dofter som lockar mycket mera än en matte som står och ropar och lockar. Kommandot sida har vi nu klarat med bravur och vi har övergått till att cykla istället för att promenera.

Idag står städning av hundmats frysboxen på tur. Det är slakt av tre stora nötkreatur i slutet av månaden på det lilla slakteriet därifrån vi köper allt vårt kött och då kommer det också en massa hundmat. Inälvor som skall torkas och en massa ben som skall frysas ner. Jenny har helt och hållet övergått till att mata färsk mat till sina hundar och jag är också på god väg med Pixel. Torrfoder hör till nödproviant nu för tiden. Pixel som är jättekinkig med maten njuter av att få färsk kött-grönsaksröra, ben, kycklingvingar och -halsar och annan färsk mat. En liten mängd torrfoder blandat med Mjau kattmat på burk finns ännu kvar på hans matlista men det är ingen höjdare kan jag tala om. 

Eftersom hela inlägget handlar om djur måste kaninerna också nämnas. Snickers och Kajsa som har bott ute hela vintern som vanligt har lagt på sej ett skyddande fettlager. Ett ganska tjockt sådant som hindrar dem från att klara av att putsa sej i bakändan nu när det är byte till sommarpäls på gång. Så jag fick gå in och hjälpa till lite med att plocka loss vinterpälsen som blev hängande i bakändan på dem som stora tovor. Båda två verkade vara lättade av att få av sej de kliande tovorna i vilka det också fastnat en del kaninskit. Nu när det inte är kallt längre är behovet av föda mycket mindre och deras övervikt skall bantas bort. Dom första små gröna maskrosbladen är avsmakade och mera av den sorten kommer att serveras under sommaren. Nu är det färskt foder som gäller också för kaninerna.

Stor dag

Senast jag har skrivit ett inlägg om något annat än sköldisar så har jag skrivit att jag har långtråkigt. Nu är jag inte uttråkad mera, för snön har smält undan och det finns hur mycket jobb som helst där ute i trädgården. dom första fröna petades ner i jorden i växthuset igår och inne finns det miljoner med små plantor som väntar på att få komma ut i solen.

Det står ett 360 liter stort tomt akvarium och väntar på att få nya innevånare. I kläckar håller 6 små sköldisungar på och utvecklas i sina ägg och sköldismammorna visar tecken på att det snart skall läggas en kull ägg till. Pixel älskar att vara ute nu när snön har smält. Han har också fått en kortklippt vårfrisyr. I vår (Pixels och min) strävan efter att få någon pli på att gå fint i koppel har vi avancerat till att cykla. Pixel springer snällt bredvid min trehjuling och ser stolt ut. Han har ingen tanke på att rusa iväg och skälla på bilar, människor eller andra hundar som kommer emot. 

Men idag är både trädgårdspetas och hundträning satt på paus. För idag fyller min minsting 18 år och hon skall firas med smarriga gräddtårtor och allt möjligt annat gott. Idag är det också valdag här i vårt lilla land. Vi skall välja nya riksdagsmän och kvinnor. Dottern är med säkerhet en av dom yngsta som får rösta idag. Hon är född efter klockan 9 på kvällen. Skulle hon ha kommit till världen på det naturliga sättet istället för med halvakut kejsarsnitt skulle hon nästan säkert fått vänta 4 år till för att få rösta i ett riksdagsval.

Nu skall jag gå och hissa flaggan, inte för att det är valdag utan för att min lilla bortskämda unge fyller 18 år.


Inget aprilskämt

Ett nytt ägg har det blivit idag. Det är förstagångsmamman Miira som har jobbat på duktigt idag. Nu är hon så trött att hon ligger och sover. Hon tittade bara upp lite när jag var inne i sköldisrummet och fotograferade henne.Arthur är, som vanligt i äggläggningssäsongen, igen hemlös. Oberoende av hur många nya terrarier jag skaffar, så ökar alltid antalet sköldisar så att när ett terrarie andvänds endast för äggläggning, så får Arthur flytta ut ur vägen för någon argsint gravid eller nyförlöst fru. Han får nog med sej en värmelampa när han flyttar, men idag har han själv hittat sej en annan varm plats bredvid täljstensugnen.Man kan se på hans kroppsspråk hur orättvist behandlad han känner sej. Samtidigt som han helst håller sej undan i äggläggningstider. Vanligtvis brukar han gömma sej längst in i ett hörn under bastulaven. 

Nästa äggläggerska verkar vara Bella, hon gick inte ens att locka med kaktusblommor idag. Det blir för trångt i magen för att kunna äta när man bär på ägg.  


RSS 2.0