Nu åker Windows ut

Nu har jag fått tillräckligt av krånglande datorer och nu åker Windows ut, först från den gamla datorn som inte mera orkar snurra det hela och om det fungerar bra så kommer också den nya datorn att bli ominstallerad. In får nu Linux flytta. Det lilla som jag någon gång har kunnat om Linux har för länge sedan åkt ut ur min hjärna. Det var då 19hundra kallt om våren när sparvarna gick i filttossor som jag använde Linux tillsammans med Windows NT och kanske Windows 3.11 på en och samma dator. Det var alltså då när jag studerade till datormontör och experimenterade med allt möjligt. Det enda som är kvar från den tiden är att jag vet var powerknappen sitter på min egen dator. Så jag skall få hjälp med att få igång en fungerande dator av en betydligt yngre kille som grejar med datorer professionellt. Har för mej att inte den nyaste versionen av Linux heter Red Hat (eller något liknande) mera som den gjorde på min tid.

Och så har jag beställt en fast bredbandsanslutning idag. Jag är trött på mitt krånglande mobila bredband. På tisdagen efter Påsk har jag blivit lovad att leveransen skall ske. 

Vad skall jag nu slösa all min energi och tid på när jag inte behöver sitta och vara arg på icke fungerande dator och bredband? Bloggen kanske, eller hunden.

Jag har varit ute på vårens första micro skogspromenad för att plocka in lite björkris idag. Ännu fick man plumsa i snö upp över knäna så det tar en tid innan skogspromenaden blir annat än micro ännu. Men regnar det i den här takten som det gör nu i några veckor så ska väl snön smälta före midsommarn iaf.

  


Solsken och smältande snö

Efter det senaste fysioterapibesöket har det varit sängen och pillerburkarna som gällt. Min nervvävnad gillade inte behandlingen och det var helt omöjligt att få ordning på smärtan som kom. Nu är jag igen självgående med hjälp av en hel del inflammationshämmande piller som min mage och andra inälvor inte gillar något vidare.

Solen lyser idag och snön smälter med fart. Men inte tillräckligt fort enligt mej, jag längtar ut i skogen och det gör hunden också.


Datorn

Nu är min nya dator och jag på samma våglängd igen. Det behövdes lite gnäll av en äkta gnällspik för att orka fundera ut vad som behövs göras. Att den nya datorn inte har någon CD station ställer till med några små problem, men nu är alla CD:n med programvaror till min kringutrustning inkopierade på den yttre hårdskivan och därifrån installerade i den nya datorn. Så nu fungerar kameran och kopieringsmaskinen också.

Och alla automatiska uppdateringar är avstängda. De ställde till med en massa problem eftersom min uppkoppling fortfarande är trög och långsam.

Akvarienytt och lite av varje

Jag kan börja med att påstå att jag och den här nya datorn inte riktigt kommer överens. Fortfarande är det en hel del som fattas för att allt skall fungera som jag önskar, men jag orkar inte sitta och klura med det nu. Men vi jobbar båda på att hitta en kompromiss som gillas av oss båda. (alltså datorn och jag)

Fysioterapeut mötet gick över förväntningarna bra, jag har en ny tid bokad till idag. Nyttan av detta är ännu för tidigt att utvärdera.

Ebbas doptavla är färdigbroderad men inte monterad ännu. Min kropp och mina ögon gillar inte att jag sitter allt för länge och petar med sånt där smått. Får se till att få mönstret uppförstorat ordentligt tills nästa barnbarn anländer.

Och sen akvarierna, som nu är två stycken. I det ena växer det fullt med äckliga svarta luddiga alger. Gullrankans rötter är mest angripna och har idag blivit tillbaka petade i en kruka med muld. När jag fått ordning på algangreppet skall dom få flyttan tillbaka in i akvariet. Alla mina svärdbärar yngel verkar bli hanar och idag har igen en stor drös av dem fått flytta till en djur affär. Jag böt ut den förra hanen för en tid sedan för att inte få till inavel och att sedan ha en hel hög med halvvuxna småbrorsor till honorna är inget alternativ.

I det andra akvariet går liemannen fram med stora kliv. Där dör det fiskar dagligen och jag vet inte vad som är fel. I det akvariet bor nu yngsta dotterns tigerbarber som hon köpte för att ha i det lilla akvarie som jag ratade för en tid sedan. Efter en vecka i hennes rum luktade det piss våt ylletröja om akvariet och jag räddade fiskarna därifrån och akvariet har nu flyttat till sin välförtjänta plats uppe på förvaringsvinden. Tigerbarberna har annars skött sin uppgift bra och käkat upp alla inavlade guppy yngel som har fötts i akvariet. Men nu verkar det som om jag har någon dödlig sjukdom som sprider sej bland fiskarna, en hel del guppyn har dött (hurraa!) men också en tigerbarb och några bottenmalar har strukit med, vilket är mindre bra.

Hos sköldisarna är det vår. Arthur har fått sköta sin uppgift all föra sina gener vidare några gånger och det verkar som om ägg skulle vara på gång hos de flesta honorna. En stor säck med trädgårdsmylla är inhandlad och hemburen för att kunna bygga till bra äggläggningsplatser när grävandet kommer igång.

Ute försöker våren komma men det blir bara försök, ena dagen smälter det lite snö men följande dag kommer det ännu mera ny snö istället. Det är inte roligt alls.

Ha en bra dag. 

Handarbete

Jag har varit inne i en period där jag har läst mycket. Jag har läst Åke Edwardssons alla 10 böcker om Erik Winter, men nu finns det inga flera böcker i olästa högen som intresserar mej. Så nu har jag letade igenom min hög med ofärdiga handarbeten. Med högsta prioritet väntade där Ebbas doptavla som borde ha varit färdig för snart ett år sedan. Men nu är den på gång, så kanske den blir färdig tills lilla damen fyller 1 år om några veckor.

Och så har jag surffat en hel del på virkbloggar. Jag kan inte virka, men kanske skulle det vara på tiden att lära sej det nu. Jag har lyckats ta mej igenom grundskolan och ett år på en hantverkslinje utan att behöva virka, undrar hur det har gått till. Eller så finns det någon ojämn pannlapp i någon gömma som jag inte minns. Nu är det amigurumi mönster som intresserar. Det kryllar av amigurumi mönster på nätet. Jag lovar att lägga ut bilder när mitt första alster är färdigt.

Ny dator

Nu har jag äntligen en egen fungerande dator igen. En liten en, så jag kan ligga i sängen och blogga ooch pyssla med den. Har jobbat på med den hela dagen för att få allt att fungera som jag vill att det ska göra. Lite är det ännu som fattas, några drivrutiner till kameran och scanner/kopieringsmaskinen som jag inte orkar leta efter nu.

Jag har jobbat med Vista på mellandotterns dator en ganska lång tid nu och lärde mej tom att komma överens med det ganska bra men nu är jag tillbaka vid min älskade XP igen. Det enda som  jag nu inte gillar är att Windows Mail inte fungerar här utan jag är tillbaka vid Outlook Express. Jag har suttit och skrivit in alla nya kontaktuppgifter som kommit till sen min egen dator kraschade för hand. När jag var färdig hittade jag ett sätt att exportera dem som kanske skulle ha fungerat. Undrar hur många email adresser som nu är felstavade och som kommer att ge mej huvudbry en lång tid framåt. Och hur mycket annat väsentligt som jag har tappat bort i flytten. Allt borde vara säkerhetskopierat på en yttre hårdskiva men jag är inte alls så säker på att det är så.

Den här långa vintern har gjort att jag nu ligger ner mycket mera än vad jag borde. Jag har stelnat till riktigt ordentligt av att inte ha kunnat röra på mej ute. Jag har bett om att få tillbaka min OMT fysioterapi för en tid för att komma igång igen, men nej. Nu är jag bortsparad, men nu skall få gå på vanlig fysioterapi istället, med början på tisdagen. Det känns lite oroligt eftersom min kropp reagerar med ihållande nervsmärta på minsta lilla felrörelse. Nu när snön har smält på vägen har jag försökt promenera lite med Pixel men det gillar inte min stela kropp alls. Det har skramlat i pillerburkarna ännu oftare än vanligt den sista veckan. Scleroderman har också blossat upp riktigt ordentligt i ilskan över att jag har försökt töja på den angripna områdena lite. Suck, önskar att snön skulle smälta över en natt nu så jag skulle komma ut i skogen igen.


Hälsningar från Hurma och gänget


Här poserar Hurma med sin nyfriserade näbb. (datumen i kameran är fel igen)

Hela gänget sköldpaddor är igen vakna och idag har jag haft storstädning på och runt dem. Alla som har felväxta näbbar och klor har fått sej en omgång med klosaxen och avbitaren. Hurma och Steppi har redan anmält att det är ägg på gång, så fastän snön ute är ungefär en meter djup så har vi vår.

Stockholm resan gick bra, gjorde gubben lite nervös genom att ha printat ut en del tomma sidor av vägbeskrivningen, just dom sidorna som skulle innehålla rutten genom centrum. Vi tappade förståss bort oss lite, men sen fick jag syn på NKs logo och kunde lotsa ut oss mot Viking Line teminalen.  Vi kom också tryggt över med färjan tillbaka just innan det sedan blev stopp i Viking Lines trafik pga det svåra isläget.

Resa igen

Det är länge sen jag har lyckats producera någon text, men nu ska jag försöka.

Först om Cypern resan. Vi hade tur med vädret, det var över 20 grader varmt hela veckan. Den lokala befolkningen gick fortfarande omkring med vinterkläder på sej. Men vi dumma finländre badade i Medelhavet och gick omkring i shorts. Min hud och min kropp mådde utmärkt där nere om man räknar bort en ganska kraftig allergisk reaktion på allt som blommade. Cypern är ett ställe där jag mycket väl skulle kunna tänka mej att bo några månader mitt i vintern.

Och nu när jag har kommit igång med att resa så åker jag till Stockholm ikväll. Nej, det är ingen nöjesresa utan det är gubben som har inhandlat en bil därifrån och jag måste följa med som tolk eftersom han inte tror sej klara av det svenska språket. Jag tror att han skulle klara sej utmärkt utan mej, men det gör inte han.

Så några reptilbilder för att glädja Nisse.Reptilerna är ännu inte artbestämda.RSS 2.0