31.1.2008

Jag har varit och tittat på vattnet idag. Det gäller att börja försiktigt ha, haa. Nej, sanningen är den att jag sölade på så att vi inte hann och lösa ut nyckeln till omklädningsrummet från kommunhuset, utan var där 5 minuter försent. Men jag kan erkänna att det såg otroligt kallt och obehagligt ut där på vinterbadplatsen. Ingen ordentlig is fanns där, så någon vak går det inte att tala om. Höga skrangliga trappor och ledstång av metall vilket betyder att man måste ha något slag av handskar på sej för att inte frysa fast i ledstången. Och ensam kan jag inte gå dit, kommer troligtvis att behöva hjälp med att komma upp från vattnet också. Dåligt planerat hela grejen, med tanke på att det finns en rullstolsbunden fd vinterbadare i vår lilla kommun.

Jag har jobbat idag några timmar, helt frivilligt. Det var en dator på mitt förra jobb som var lite tillkrånglad. Och jag klarade av att få den i skick igen. Någonstans där långt inne finns nog mina kunskaper kvar, bara jag får ta ordentligt med tid på mej att fundera och prova mej fram. Jag känner mej så stolt.

30.1.2008

Inget vinterbadas har det blivit ännu. Men kanske imorgon om jag tar mod till mej. Inte för att man kan kalla det här för vinter, det kom några centimeter med snö på dagen men nu ösregnar här igen. Ingen extra motion blir det heller eftersom man inte behöver skotta snö. Inte för att det är nåt arbete som passar mej, men jag brukar vara ute och titta på när familjen skottar och låtsas vara med, alltid blir det nåt extrasteg.

Inte har vi heller slagit på oljevärmen ännu heller utan jag eldar pannan med ved en gång i dygnet för att få varmvatten och lite värme i golvet. Sen är det vedspisen som gäller och så tar vår luftväxlare tillvara värmen från torktumlaren. Allt pysslas med ved lämnar en hel del spår efter sej i vårt hem. Mina pannrumskläder luktar alltid rök, för jag är en mästare på att få pannan att ryka in och längs golvet finns det alltid spår efter skräp som rinner ut från vedkorgen. Men det är sånt som hör till charmen med att bo på landet och elda med ved. Och alltid är det ett gnat och gnäll om vem som skall bära in veden åt mej.

Idag har jag varit på min andra OMT behandling och nu hände det något positivt. Fick akupunktur i ländryggen som har varit stel och irriterad, och nu hjälpte det. När smärtan lättar får jag genast en massa energi, så nu är diskmaskinen tömd, fylld och tömd igen. Tvättmaskinen och torktumlaren snurrar också på och ett varv med damsugaren har jag också hunnit med.

27.1.2008

All min tid går åt till mina husdjur just nu. Nio vilda sköldpaddor som tror att det är vår som rusar omkring runt fötterna på mej. Och med galopperande sköldpaddsögoninflammation i huset har jag fått ge efter på min princip att anti-bakteriella medel inte hör hemma i ett hem. Nu spritar jag mina händer mellan varje sköldis som jag tar i, vilket blir en hel massa gånger om dagen. Men när ögoninflammationen är över kommer spritflaskan att gömmas långt in i hörnet på något skåp igen.

En ny brandman har vi fått i familjen idag. Mellandottern som har gått på juniorbrandkårsverksamhet sen hon fyllde tio, har idag avlagt släckningsmannaprovet med fulla poäng. När hon om en månad fyller 18 år och förhoppningsvis får sitt körkort kommer hon att bli medlem i alarmavdelningen i avtalsbrandkåren i vår kommun.

Smärtmässigt är jag fortfaranade i pyjamasskedet (ingen lust eller energi att gå upp och klä på mej). På fredagen började min OMT-fysio igen, utan några större positiva resultat efter första gången. Fick nu rådet att börja vinterbada för att åtminstone tillfälligt få bukt på smärtan. Ska gå och lösa ut nyckel till omklädningsrummet vid vaken och göra ett försök. Kallt vatten hör inte till mina favoriter men om jag får någon slags adrenalinkick som biter på smärtan så är det nog värt ett allvarligt försök.

24.1.2008

Min hjärna leker kurragömma med mej. Jag har så otroligt svårt att hålla ordning på höger och vänster. Jag måste alltid kolla och dubbelkolla och kolla igen. Auromatiken finns inte kvar. Jag måste först tänka att det är min vänstra hand som inte fungerar ordentligt, sen över till andra sidan och sen hela grejen en gång till och ändå är jag så otroligt osäker på om jag har rätt. Det här mönstret tar en otrolig tid att gå igenom och ändå kan jag missa. Och nu hittade jag en sak till som fungerar på samma sätt. Min och särbons tandborste står i samma glas i skåpet i badrummet och vi har helt olika färger, men ändå händer det ofta att jag tar hans tandborst och först sen när jag börjar borsta tänderna märker jag vad jag har gjort. Nu när jag igen stod där och valde vilken borste som var min , så märkte jag att min hjärna fungerar på samma sätt som med höger och vänster. Jag står och kollar och funderar och ändå kan det bli fel. Irriterande....

Här har vi snöstorm och vi skall iväg med sköldisarna till veterinären 80 km åt ett håll. Det är ju den vanliga turen, här har varit fint nästan vårväder i flera dar, men nu häver det ner snö och är skithalt. Sköldisarna skall packas ner i kylkassar, en i varje annars kan det hända att hanen anser att honan är väldigt sexig, också i en trång kylkass.

22.1.2008

Jag blir nog snart utslängd från gnällspikarna för jag orkar inte ens gnälla mera. Men till er alla som fikar efter min plats som sekreterare kan jag meddela att jag har suttit hos min psykolog i en timme idag och gnällt allt jag orkar över att allt är så orättvist. Sen blev det liksom inga gnäll kvar att skriva hit. För det är allt för trist att upprepa sej.

Jovisst, har jag lite gnäll kvar. Jag känner mej djupt kränkt och orättvist behandlad. Min taxichaffis har tillfälligt blivit av med körkortet för en månad. Han hade tre fortkörningsböter under mindre än ett år så han fick kallelse till länsmannen för en upptuktning. Och körkortet hamnade på hyllan. Och det är så orättvis eftersom byn vimlar av bildårar som är en fara för sej själv och oss andra. Dom gör polisen ingenting åt, men en hederlig arbetsam duktig taxichaufför som gör allt för att hinna med alla köror tar dom nog körkortet av. Eftersom det finns ett ledigt taxilov i vår by som ingen vill ha, plus några taxichaufförer som inte är intresserade av att jobba, finns det allt för många köror för dom som vill jobba. Resultatet är att dom kör överhastighet då när dom är utan kunder för att hinna med allt jobb. Jag som är beroende av färdtjänst och som valt vem jag vill/kan åka med, med stor omsorg får nu lida i en hel månad. Endera kommer jag att lida av spänningshuvudvärk och rädsla över att åka med någon annan taxi, eller så får jag hålla mej hemma i en månad. Månne man kan överklaga beslutet till länsmannen eller stämma honom för onödigt lidande?????? Jag börjar ha vanan inne med såna här rättsprocesser så det gäller att akta sej för gnällkärringen.....
20.1.2008

Så var det veckoslutet över. Yngsta dottern har haft en kompis här över natten. Fast dom mest höll sej för sej själva så är det stressigt att ha någon främmande människa i huset. Jag tycker jag inget annat har gjort än stått i köket och kockat hela tiden. Så det är skönt att hon nu har åkt hem och jag får igen ligga i fred med min bok. Orkar inget annat göra. Huvudvärken har slagit till igen, så det är väl inte så klokt att ligga och läsa heller.

Hjärnan är ganska tom, så det är ingen mening med att sitta här och stirra tomt på skärmen. Det blir ingen mera text idag.

18.1.2008

Jag har blivit beviljad OMT-terapi och lymfterapi 40 gånger var för år 2008. Jippiiiiii.

17.1.2008

Nu har jag dubblat min Tramaldos och har kommit på fötter igen, men nu är det sen lite si och så med sömnen. Håller på och drömmer allt möjligt konstigt så ibland kan jag känna mej som om jag skulle vara kvar i drömmen hela dagen. Ganska obehagligt.

Har inte hört något om resultatet från rehabiliteringsmötet ännu, skall ringa imorgon och höra vad som beslutades.

Nu har jag äntligen fått ordentlig ordning i mitt arbetsrum. Vi har haft storstädning med min hjälpare idag. Gick igenom alla skåp och lådor,  vilket resulterade i en massa som skulle iväg till soporna. Jag hade lyckats spara tre årgångar av telefonkataloger, ett helt skåp fullt med bara telefonkataloger som jag aldrig ens har öppnat. Nu är dom levererade till pappersinsamlingskärlet och jag fick en massa ledigt hyllutrymme. Mitt stora arbetsbord som jag behövde medan jag ännu jobbade hemifrån är nu uppburet på vinden och istället har jag ett litet hörnbord där bärbara datorn ryms och printern på en hylla under. Städade väl ut de sista resterna av mitt aktiva yrkesliv på samma gång, vilket känns förvånansvärt bra. Mycket praktiskt också eftersom jag nu delar mitt ytterst lilla arbetsrum med en hel drös av sköldpaddor. En övrevåning till deras terrarie har jag också beställt av min morbror som är snickare. Det gäller att göra mera plats för sköldisarna eftersom vi möjligen kan få tillökning i mitten av mars. Två nya sköldisägg har jag i kläckaren.13.1.2008

Min stora kärlek är vaken efter att ha dvalat i kylskåpet i 16 veckor. Han är Arthur min 27 åriga sköldpaddshane. Honom fick jag som terapidjur av min dotter då när allt var som jävligast och sen vände det och jag började se en ljusning i allt elände. Jag tror att han också räknar in mej som en av honorna i sitt harem för i höstas när jag separerade honom från honorna inför dvalan, så följde han efter mej som en hund när jag rörde mej ute på gården. Jag hade honom ofta lös på gården när jag gick och pysslade med mina blommor och han höll sej alltid i närheten av mej. Om han inte stod utanför honornas inhägnad och försökte komma under eller över staketet förståss. Han är ganska intresserad av min gröna trädgårdstofflor så det kan ju ha något med saken att göra.  Ensam i sin utehage trivs han inte och det var ett bra sätt för oss båda att vara ute att sakta traska omkring på gården. Ibland jag före och han efter och ibland tvärt om. När han inte orkade gå längre lade han bara ner sej och väntade på att bli hemburen.

12.1.2008

Nu borde jag också kunna använda min dator i sängen. Men eftersom vi inte har något trådlöst nät i huset så är jag bunden till arbetsrummet. Jag klarar inte av att sitta någon längre stund. Kroppen säger ifrån och smärtan gör att jag heller inte kan få nerplitat någonting klokt. Medicindoserna ligger på max men ingenting hjälper riktigt ordentligt. Måste mejla min fysiater och fråga om jag får lov och höja på dosen av min långtidsverkande Tramal. Jag laborerar ganska vilt ibland, men nu vågar jag inte göra det utan lov. Nu borde försäkringskassans läkare komma och titta vad som är resultatet av deras negativa beslut, hur svårt jag har att fungera och röra mej och hur ont jag får utan min terapi bara efter två veckor.

10.1.2007

Oj, vad jag har varit lat att skriva någonting här. Men nu är jag kanske igång igen. Det var mina sköldpaddor som fick mej att vakna till liv igen. Igår kom det alarm om en sköldpaddsunge i en zooaffär som far illa och där var vi bakom dörren imorse när dom öppnade och höll en föreläsning om sköldpaddsskötsel vilket slutade med att ungen följde med oss hem. Just nu är hon här hos mej, men bara som en mellanlandningsplats. Hon fortsätter sin färd till min dotter och sen när hon är fullständigt frisk förhoppningsvis vidare till ett bra hem.

Sen satte min ena sköldpaddshona igång med att lägga ägg sent igårkväll. Så nu har vi två ägg i kläckaren också.

Smärtproblematiken ökar allt eftersom tiden utan fysioterapi går. I nästa vecka på torsdagen har dom rehabiliteringsmöte om mej, så jag får snällt vänta ännu en vecka. Locket på Tramal-burken öppnas med allt kortare mellanrum. Och jag känner också att symptomen av hjärnskadan förstärks av att jag har mera ont och är mera trött.

Nu tog vintern slut, snön har regnat bort och det är plusgrader ute igen. Kvar blev det bara hal is som gör det ännu mera omöjligt för mej att röra mej ute.

7.1.2008

Här har det blivit vinter med snö och allt.
Håller fortfarande och tankar energi efter besöket av energitjuven. Har ökat på basmedicinen lite för att möjligen kunna minska på akutmedicinen och mardrömmarna. Så förra natten lyckades jag sova ganska lugnt i många timmar och kände mej nästan som en ny människa när jag vaknade, men bara nästan. Kanske imorgon...

4.1.2008

Jag är trött av att sällskapa med en vänninna från skoltiden. Det blir så fånigt när man inte alls är i samma skede av livet mera. Vi har inte träffats på många år eftersom hon flyttade bort från våra bygder. Men hon har varit här nere och hälsat på hos släktingar och ringde om vi kunde träffas. Det är helt omöjligt och onödigt att sitta och förklara för en människa som är mitt uppe i livet, med både barn, jobb och studier om hur det är att sitta inom fyra väggar och ha ont och hela tiden vara beroende av andra människors hjälp. Så det blev att sitta och le som om allt var helt okej och prata om gamla minnen. För det mesta tycker jag ju att livet är helt okej, men inte just nu. Jag har ju allt vad jag behöver, tak över huvudet, ungar som för det mesta kan uppföra sej väl, en karl som syns hemma ibland och som är jätteduktig på att ta hand om det jag inte klarar av, ett helt underbart envist barnbarn, goda vänner och mina många älskade husdjur. Men just nu verkar det inte räcka till, månne det här är ett besök i det berömda djupa diket som hägrar.

Nu har jag igen den där känslan att det kommer att ta några dagar innan jag orkar kliva upp ur sängen nästa gång. Har sovit förbaskat dåligt den sista tiden, imorse var jag uppe redan klockan tre. Sen blir det att slänga in en hög med värktabletter till och vänta på att kanske komma till ro. Men av värktabletterna kommer också mardrömmarna, inte några skrämmande mardrömmar, men så illa att det inte är skönt att sova mera. Ofta drömmer jag om grejer som blir ogjorda eller någonting som är svårt att utföra. Nu är det nog mest det här pappersråddet som jag inte får någon ordning på ens i drömmarna.

Diagnos: Jag är nog djupt nere i diket igen en gång. Kanske jag träffar på någon god vän här nere.


2.1.2008

Nu har jag försökt sköta mina plikter som arbetsgivare till min personliga hjälpare. Det är inte lätt att vara företagare så här vid årsskiftet. Jag räknas som företagare enligt skatteverket och försäkringsbolag, eftersom vi har ett sånt idiotiskt system att det är jag som betalar lön till min hjälpare och sen betalar kommunen ut ett bidrag till mej, som motsvarar mina utgifter, efter att jag först har redovisat dem för socialarbetaren i kommunen. Det skall fyllas i en årsanmälan till skatteverket över utbetalda löner och innehållen förskottsskatt och andra avgifter, den skall gå att göra elektroniskt, med hur lyckades jag inte klura ut. Men den gick att fylla i på datorn och sen printa ut. Sen skall det vara en årsanmälan för den lagstadgade olycksfallsförsäkringen, den görs på papper med penna och svarskuvert medföljde. Sen ännu en årsanmälan till pensions försäkringen som jag lyckades göra i elektronisk form, men är inte säker på att jag lyckades skicka iväg den rätt. Nästa vecka börjar det väl trilla in en massa post med begäran om tilläggsinformation.

Reten av dagen har jag suttit och försökt plita ner en besvärsskrift till försäkringskassan. Jag blev igen så upprörd över deras sätt att behandla mej att det nästan sprutade ut het ånga ur öronen på mej när jag satt här och skrev. Och jag tror nästan att det syns i texten jag plitade ihop också.

Allt sånt här tar en otrolig lång tid för mej och kräver en massa med energi. Hela dagen har gått och jag har fått ihop tre kuvert som skall iväg till posten och en otrolig röra av papper igen. Man skulle aldrig kunna tro att jag någon gång har suttit och bokfört på ett stort företag och njutit av det också. Nu skulle jag behöva en egen bokförare och samtidigt en sekreterare som håller i trådarna till mitt papperskrig med myndigheterna. Jag undrar hur andra handikappade klarar av den här cirkusen. Eller är det bara jag som stressar eftersom jag vet att jag skulle ha klarat av det här i mitt friska liv....

RSS 2.0