Djuriskt leverne

Födelsedagskalaset är slutfört och nu är det igen djuren som gäller. Följande kull ägg verkar vara på väg. Steppi är ute på promenad runt köksbordet. När äggen börjar vara färdiga får hon nästan panik av att vara instängd i sitt terrarie och behöver få komma ut och röra på sej. Det verkar som om hon får äggen att röra sej neråt i äggledaren när hon travar runt i huset. När sen promenaden är avklarad, efter ett par dagars oändligt traskande, vill hon tillbaka i lådan för att gräva och lägga sina ägg.

I sköldisrummet står nu också ett 360 liter stort akvarium och väntar på nya innevånare. Igår fylldes akvariet med 50 kg bottensand och en massa vatten. Sandstormen har lagt sej nu på morgonen och jag borde få igång ett filter och en värmestav men det vill sej inte riktigt. Dygnet har inte riktigt tillräckligt med timmar nu känns det som. När jag fått igång lite duktiga bakterier i akvariumet skall mina växter och fiskar från det andra akvariet flytta in. Jag har valt att placera det nya akvariet i sköldisrummet för att få ett passligare microklimat till sköldpaddorna. Vår inomhusluft är allt för torr och från ett stort akvarie avdunstar det stora mängder vatten. En massa grönväxter har också fått flytta in i sköldisrummet. Snart är det till all tur tid för sköldpaddorna att flytta ut i utehagarna, till en början bara under varma dagar. Men så fort natt temperaturen stiger lite till får dom bo ute dygnet runt. Lite service behövs för att utehagarna skall bli beboeliga igen. Den enorma snömängden vi haft i vinter har gjort en del illa.

Pixel njuter av det varma vädret. Han vägrar att vara inne på dagarna. Han ligger på gräsmattan i solen och njuter hela dagarna. På lydnadskursen har vi avancerat till att träna inkallning. Ingen höjdare enligt Pixel att träna inkallning i handparken där det finns massor av intressanta dofter som lockar mycket mera än en matte som står och ropar och lockar. Kommandot sida har vi nu klarat med bravur och vi har övergått till att cykla istället för att promenera.

Idag står städning av hundmats frysboxen på tur. Det är slakt av tre stora nötkreatur i slutet av månaden på det lilla slakteriet därifrån vi köper allt vårt kött och då kommer det också en massa hundmat. Inälvor som skall torkas och en massa ben som skall frysas ner. Jenny har helt och hållet övergått till att mata färsk mat till sina hundar och jag är också på god väg med Pixel. Torrfoder hör till nödproviant nu för tiden. Pixel som är jättekinkig med maten njuter av att få färsk kött-grönsaksröra, ben, kycklingvingar och -halsar och annan färsk mat. En liten mängd torrfoder blandat med Mjau kattmat på burk finns ännu kvar på hans matlista men det är ingen höjdare kan jag tala om. 

Eftersom hela inlägget handlar om djur måste kaninerna också nämnas. Snickers och Kajsa som har bott ute hela vintern som vanligt har lagt på sej ett skyddande fettlager. Ett ganska tjockt sådant som hindrar dem från att klara av att putsa sej i bakändan nu när det är byte till sommarpäls på gång. Så jag fick gå in och hjälpa till lite med att plocka loss vinterpälsen som blev hängande i bakändan på dem som stora tovor. Båda två verkade vara lättade av att få av sej de kliande tovorna i vilka det också fastnat en del kaninskit. Nu när det inte är kallt längre är behovet av föda mycket mindre och deras övervikt skall bantas bort. Dom första små gröna maskrosbladen är avsmakade och mera av den sorten kommer att serveras under sommaren. Nu är det färskt foder som gäller också för kaninerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0