Mera funderingar över akvariumbyggnad och kaninskit

Det blev mera akvariumbyggande under lördagen. Några malar har flytta in och dom fick genast bråttom att undersöka sitt nya hem. Det var inte lätt att få tag i dem i det lilla akvariet. Fastän dom för det mesta bara ligger och suger fast sej på glaset eller någon växt så är dom otroligt snabba när det gäller. Miljonfiskarna simmade rakt in i håven som om dom bad om skjuts och jag fick peta ut dem därifrån nästan med våld, men malarna höll sej skickligt undan.

Jag besökte en annan akvarie ägare här på orten i fredags och fick med mej en del växter och sniglar/snäckor av henne. I utbyte fick hon en säck akvariesand och senare ska hon få en burk kanin skit. Kanin skit är bra gödsel för akvarieväxter. Och kanin skit är något vi har i överflöd. Den fungerar också bra som gödsel i blomrabatter och trädgårdsland. Min pumphög är anlagd på förr vinterns produktion. Jag kan berätta att pumporna växte mycket bra. Sommarens produktion har spridits ut i blomrabatterna och där växer det också med fart. 

Växterna är nu planterade och jag satt många timmar igår och försökte klura ut vad det är för växter som jag har i mina akvarier. Så här långt kom jag: Jag har nålgräs (Eleocharis aciularis), 5 stycken nyinskaffade plantor, amazon svärdplantor (Echinodorus amazonicus), javaormbunkar (Microsorum pteropus), som nu är fastbundna på en mangrovestock för att rota sej där. Sen har jag flytmossa/gaffelmossa (Riccia fluitans), som jag idag skall föröka binda fast på en sten där den förhoppningsvis skall rota sej och växa som en grön matta. Annars gör den mest förträt genom att åka in i pumparna och växa sej så tät att ljuset inte lyckas lysa genom det. Vid varje vattenbyte åker det en stor toss av det i soporna, men nästa vecka har det växt sej lika tätt igen. Andmat (Lemna minor), har jag fått med när jag har köpt fiskar och nu konkurerar det med flytmossan om utrymmet på vattenytan. Kabomba (Cabomba carolinianan) flyttade med fiskynglen från dotterns akvarium och den har växt till sej riktigt ordentligt fastän jag varje vecka rensar bort av den också. En sorts växt till finns det som också har flyttat hit med fiskynglen, men den har jag ännu inte lyckats artbestämma.

Säckorna som jag fick är Malaysiska sandsnäckor (Melanoides tuberculata). Dom är duktiga städare som äter alla matrester som blivit över. Genast när dom flyttade in i akvariet hittade dom en tablett malmat som ingen hade brytt sej om att äta. Följande morgon var hela tabletten försvunnen och snäckorna hade grävt ner sej i sanden. Nu ser man bara en liten del av någon enstaka snäcka när dom myllrar omkring i sanden. Dom skall också vara duktiga på att föröka sej, det återstår att se.

Nu har jag funderat en del över biologisk rening av akvariet och bestämt mej för att prova på att bygga ett växtfilter. Redan nu har gullrankans (Epipremnum pinnatum) rötter fått flytta in i akvariet. Gullrankan klättrar som vanligt på väggen ovanför akvariet, men rötterna har flyttat från en blomkruka med muld till att bo helt i vattnet. Följande steg i den boilogiska reningen skall bli att leda upp vatten till en balkonglåda ovanför akvariet. Balkonglådan skall vara fylld med Leca grus täckta av en filtertyg. I balkonglådan kommer jag att plantera ampellilja (Chlorophytum comosum) och ett penningträd (Crassula ovata). Dom både borde trivas bra av att växa i vatten och få sin näring av fiskavföring. Från balkonglådan kommer det "renade vattnet" att rinna tillbaka ner i akvariet. Pumpen som skall lyfta vattnet upp i lådan finns redan i akvariet och fungerar nu bakom ett provisoriskt "mattfilter". Ett mekaniskt/biologiskt innerfilter Eheim aquaball 2212 snurrar på i akvariet och det ska det göra i fortsättningen också. Det andra mekaniska filtret som hör till akvariet åkte ut snabbt eftersom jag hittade en fisk inklämd bakom det. Jag vill inte ha några dödsfällor i mitt akvarium. Fisken klarade sej eftersom jag hittade den i tid.

Dagens projekt är att ta reda på hur man enkelt kan få in koldioxid till växterna i akvariet. Det hela baserar sej på att man sätter igång en jäsningsprocess i en flaska, varifrån man sen leder koldioxiden som bildas ner i vattnet genom en slang. Noggrannare redogörelse kommer senare.

Det här med akvarier är en hel vetenskap, likasom sköldpaddshållning och -förökning var när jag började med det. Men jag njuter fullt upp av mina projekt. Annars blir jag uttråkad och lägger mej i sängen och stirrar i taket. Såna här projekten kommer till var gång någon läkare kommer sej för att avsluta den antidepressiva/smärttröskel höjande medicinen, som sen någon annan läkare igen kommer på att lägga till i min medicinlista. Den hela skiten gör mej bara apatisk och trött och när den avslutas så har jag kanske mera ont, men är ändå mera mej själv igen. Nästa gång skall jag säga NEJ!!!

Kommentarer
Postat av: Reneth

Intressant med akvarium. Jag har funderat lite på den medicineringen som man kan få antidepresiva. Ingen har tänkt ut att jag kan ha nytta av det för mina smärtor. Jag är en glad tjej av naturen kan det bero på det, eller är det så att det bara funkar för vissa sorters smärtor?



Kram

Reneth

2009-10-11 @ 18:18:03
URL: http://www.svenssonstassavtryck.se
Postat av: Gunveig

Jag tror nog att smärttröskelhöjande medicinering borde fungera för alla sorts smärtor. Medicinen stänger av eller minskar de smärtsignaler som hjärnan får.



Kramis

2009-10-11 @ 20:30:20
Postat av: Lenas Värkstad

Hej på er!



Jag äter Tryptizol (neroleptika) för sömn och smärtor. Min läkare vill dessutom att jag tar Lyrica, jag vägrar. Blir full och kan inte prata om jag tar även en låg dos av dem. Fått höra att de är eftertraktade av missbrukare som tar dem i berusningssyfte.



kramar till er båda

smärtsyster Lena

2009-10-11 @ 21:26:11
URL: http://ohl.se/lena
Postat av: Kristina Birkesten

Gunveig!

Så spännande med ditt nya projekt! Kan riktigt känna hur kul du tycker det är, på nåt sätt. Tror du förstår hur jag menar.



Låter fiffigt med biologisk rening till akvariet, det borde vara det bästa som finns.



Vissa människor får något minskade smärtor med antidepressiv medicinering. Men om smärttröskeln höjs, eller smärtorna upplevs mindre, det tror jag de lärda tvistar om.



Har för mig att man kom på det av en slump för ganska många år sen med en MS sjuk människa som var deprimerad. Efter insatt behandling såg man att skoven minskade och personen mådde totalt sett bättre. Det botade så klart inte, men underlättade för just den patienten.



Sen forskade man vidare med smärtor, mycket efter att också där ha märkt det av en slump att vissa människor reagerade med minskad smärta.



Tekniskt tror jag det är ganska krångligt med alla olika substanser som påverkas i hjärnan. Blir man hjälpt är det ju jättebra.



Själv har jag antidepressivt och tycker det är något lättare att hantera situationen och är inte riktigt lika smärt "pipplig".



Men känner man som du att man får mer negativa konsekvenser än positiva så är det ju inte till någon hjälp.



Du känner dig bäst själv, Gunveig! Stå på dig nästa gång nån doktor ska röra runt bland dina mediciner.



Massa kramar

din smärtsyster



Särskilda hälsningar till Hurma (sover hon?) och Pixel!

2009-10-11 @ 22:31:57
URL: http://kristinasryggdagbok.blogg.se/
Postat av: Gunveig

Lena



Jag tar Lyrica i en mycket liten dos som har höjts mycket försiktigt under en lång tid. Vid varje höjning får jag hålla mej inne i några veckor för yrseln ökar kraftigt, men sen går det om igen. Men just Lyrican är den som har bäst effekt på mina nervsmärtor.



Kramar

2009-10-12 @ 09:54:36
Postat av: Gunveig

Kristina



Jag förstår att du förstår hur roligt jag tycker det är med akvariet. Det är alltid spännande att lära sej nya saker. Akvarieskötsel var bland det sista jag kunde tänka mej syssla med medan jag var frisk. Men djur som djur, allt går så länge det inte är möss eller råttor. Till och med fiskarna har sin egen personlighet.



Hurma är ännu vaken och hälsar tillbaka. Lite sömnig börjar hon nog bli för maten smakar inte riktigt lika bra som under sommaren. Den damen brukar vara en seg en att få till att somna på hösten. Ibland har hon pysslat på hela vintern när dom andra sovit. Men i år har hon lagt ägg första gången på flera år. Så det har väl tagit på krafterna.



Pixel skickar också toviga hundpussar tillbaka. Han är inne i ett förskräckligt skede av tovig päls. Nu skulle han må bra av att vara slätklippt, men eftersom vintern närmar sej så låter jag pälsen växa ut lite. Borsten är hans största fiende just nu. Föjlande skede är väl att låta växa ut rasta flätor på honom, så ser han nästan ut nu redan.



Kramar

2009-10-12 @ 10:04:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0